Taikinių terapija - efektyviausias plaučių vėžio gydymo būdas - Marius Žemaitis (Pulmonologija ir alergologija, 2016)
Plaučių vėžys - viena labiausiai paplitusių ir didžiausią mirtingumą sąlygojančių onkologinių ligų. Pasaulyje naujų plaučio vėžio atvejų skaičius artėja prie 2 mln. Vėžio registro duomenimis, kasmet Lietuvoje plaučių vėžiu suserga apie pusantro tūkstančio žmonių, iš jų penkerius metus išgyvena tik 9,2 proc. moterų ir 8 proc. vyrų [1, 2]. Nepaisant šiuolaikinių diagnostikos metodų, plaučių vėžys nustatomas toli pažengęs, ir vienintelis gydymo būdas tėra sisteminis gydymas vaistais. Nors citotoksinė (nepageidaujamą, neretai gyvybei grėsmingą, poveikį sukelianti) chemoterapija pailgina plaučių vėžiu sergančių ligonių gyvenimo trukmę ir pagerina gyvenimo kokybę, daugelis mokslininkų ir tyrėjų pripažįsta, kad chemoterapija yra pasiekusi savo galimybių ribas: didžiausias atsako į gydymą dažnumas - 25 - 30 proc., o išgyvenamumo mediana - 8 - 10 mėnesių [3].