Omalizumabo efektyvumas gydant sunkią astmą: klinikinis atvejis - Laura Tamašauskienė; Diana Barkauskienė; Brigita Šitkauskienė (Pulmonologija ir alergologija, 2015)
Omalizumabas - monokloninis antikūnas prieš imunoglobuliną E, skiriamas sunkia progresuojančia alergine astma sergantiems pacientams, kuriems simptomai dažnai kartojasi dieną arba pažadina naktį, kuriems buvo daug dokumentuotų sunkių astmos paūmėjimų, nepaisant kasdien vartojamų didelių inhaliuojamųjų gliukokortikoidų ir ilgai veikiančių beta 2 agonistų dozių. Omalizumabas pagerina astmos kontrolę, sumažina šios ligos paūmėjimų skaičių ir gliukokortikoidų poreikį. Mokslininiai tyrimai rodo, kad šis vaistas efektyvus gydant lėtine idiopatine dilgėline sergančius asmenis, kurių reakcija į gydymą H1 antihistamininiais preparatais yra nepakankama. Straipsnio tikslas - apžvelgti omalizumabo efektyvumą gydant sunkią astmą bei pristatyti klinikinį atvejį.