Tiotropis - saugus vaistas net ir patyrusiems širdies komplikacijas - Rūta Nutautienė (Pulmonologija ir alergologija, 2015)
Tiotropis yra anticholinerginis bronchus plečiantis vaistas, skirtas palengvinti lėtinės obstrukcinės plaučių ligos (LOPL) simptomus, suretinti ligos paūmėjimus. Vaistas gali būti skiriamas sausų miltelių per HandiHaler® inhaliatorių (18 μg 1 k./d.) arba išpurškiamo tirpalo per smulkią miglą formuojantį inhaliatorių (angl. soft mist inhaler) Respimat® (du įkvėpimai po 2,5 μg 1 k./d.) pavidalu. Respimat® inhaliatorius buvo sukurtas norint kiek įmanoma pagerinti vaistų įkvėpimą, padidinti vaisto dalelių kaupimąsi plaučiuose ir mažesne vaistų doze pasiekti geriausią gydymo efektą. HandiHaler® pranašumai: įkvepiama vaisto dozė nepriklauso nuo įkvėpimo pastangų, inhaliatorių naudoti visiškai nesudėtinga [1, 2, 3]. Farmakokinetikos analizė rodo, kad sisteminis tiotropio poveikis panašus tiek vartojant 18 μg per HandiHaler®, tiek 5 μg per Respimat® inhaliatorių [4, 5], Klinikinių tyrimų duomenimis, tiotropis Respimat® ne mažiau veiksmingas kaip tiotropis HandiHaler® – išvados padarytos remiantis plaučių funkcijos rodikliais ir skubios pagalbos, kitaip simptominių, vaistų poreikiu [4, 5] bei LOPL paūmėjimo rizika [6]. Tiotropio vartojimo saugumas yra pripažintas ne tik tyrimų metu, bet ir klinikinėje praktikoje, tačiau dėl abejonių jo saugumu širdies patologiją turintiems pacientams pakartotinai įvertinti duomenys ketverius metus trukusio UPLIFT® (angl. Understanding Potential Long-term Impacts on Function with Tiotropium) tyrimo atkreipiant dėmesį į tiotropio HandiHaler® saugumą pacientams, tyrimo metu patyrusiems miokardo infarktą, širdies nepakankamumą arba širdies ritmo sutrikimų.