Plaučių vėžys: kaip pailginti pacientų gyvenimo trukmę - Margarita Lapėnaitė; Marius Žemaitis (Pulmonologija ir alergologija, 2015)
Plaučių vėžys – viena iš didžiausią mirtingumą lemiančių onkologinių ligų Lietuvoje ir pasaulyje. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 2012 m. nuo plaučių vėžio mirė 1,59 mln. žmonių, o tai sudaro 19 proc. visų mirčių dėl onkologinių ligų. Lietuvoje 2011 m. naujai diagnozuoti 17862 susirgimai onkologine liga, iš jų net 9 proc. plaučių vėžiu, o nuo šios ligos tais pačiais metais mirė 17 proc. visų ligonių. Įrodyta, kad plaučių vėžio išsivystymui didžiausią įtaką turi rūkymas. Didesnis per dieną surūkomų cigarečių skaičius bei ilgesnė bendra rūkymo trukmė smarkiai didina riziką susirgti plaučių vėžiu. Rūkančiųjų rizika susirgti plaučių vėžiu, lyginant su nerūkančiais, išauga 30 proc. [1]. Plaučių vėžiu paprastai suserga vyresnio amžiaus žmonės. Jaunesni nei 45 m. amžiaus asmenys sudaro tik 2 proc. plaučių vėžio ligonių. Manoma, jog sergamumas šia liga ateinančiais dešimtmečiais gali išaugti 3 kartus. Išgyvenamumą sergant plaučių vėžiu lemia daugybė aspektų: ankstyva diagnostika, naujos plaučių vėžio gydymo ir diagnostikos galimybės, geresnė gydymo komplikacijų bei ligos simptomų kontrolė, geriausia palaikomoji priežiūra.