Nėščiųjų anafilaksija - Adelė Druktenytė; Brigita Šitkauskienė (Pulmonologija ir alergologija, 2015)
Anafilaksija nėštumo metu yra reta, tačiau labai pavojinga būklė ir nėščiajai, ir vaisiui. Nėštumo pradžioje anafilaksijos etiologiniai veiksniai panašūs į bendrojoje populiacijoje anafilaksiją sukeliančius veiksnius, o nėštumo pabaigoje ir gimdymo metu dažniausias anafilaksiją sukeliantis veiksnys yra vaistai (ypač penicilinas bei kiti beta laktaminiai antibiotikai). Nėščiųjų anafilaksijos diagnostika remiasi įprastiniais anafilaksijos diagnostikos kriterijais, tačiau yra ir tik nėščiosioms būdingų klinikinių simptomų: intensyvus genitalijų niežėjimas, nugaros apatinės dalies skausmas, skausmingi gimdos susitraukimai, priešlaikinio gimdymo požymiai. Be dažniausių anafilaksijai būdingų komplikacijų, nėštumo metu galimi negrįžtami vaisiaus CNS pažeidimai, didesnė perinatalinės mirties rizika. Straipsnyje apžvelgiami pirmosios pagalbos, teikiamos nėščiajai anafilaksijos metu, ypatumai. Tokiais atvejais teikiant pagalbą būtina užtikrinti ne tik nėščiosios gyvybines funkcijas, bet ir stebėti vaisiaus būklę.