Sarkoidozės genetiniai ir imuniniai dermatitai - Danielius Serapinas; Marius Šukys (Pulmonologija ir alergologija, 2014)
Sarkoidozė yra heterogeniška uždegimo liga, kurios etiologija neaiški. Ji gali paveikti visus žmogaus organus, tačiau beveik visada randama pokyčių krūtinės ląstoje. Liga gali prasidėti staiga ūmine eiga ir praeiti negydoma ar būti lėtinės eigos, kuriai reikės ilgalaikio gydymo. Kadangi liga kliniškai pasireiškia gana įvairiai, tai leidžia manyti, kad sarkoidozę lemia ne vienas skirtingas veiksnys. Vis dėlto ligai būdingas imuninis atsakas, lemiantis granuliomų formavimąsi, rodo, kad ir skirtingai pasireiškianti liga turi tų pačių savybių. Jau yra nustatyta genų, susijusių su sarkoidozės atsiradimu, taip pat pastebėta, kad skirtingos genų variacijos lemia skirtingą ligos raišką. Ankstesniais tyrimais buvo nustatyta, kad su sarkoidoze yra susiję HLA genai, o jų rezultatai atsikartojo keliuose kohortiniuose tyrimuose. Aukštos specializacijos centrai jau rado, kaip panaudoti šiuos atradimus siekiant geresnės ligos kontrolės. Svarbu, kad šiuo aspektu ateityje būtų toliau plėtojami tyrimai šiuo aspektu, ypač siekiant išsiaiškinti genų ir aplinkos bei genų tarpusavio sąveikas, kurios gali turėti įtakos sarkoidozės klinikai.