Tinkamas inhaliatorius – geros ligos kontrolės veiksnys - Rūta Nutautienė (Pulmonologija ir alergologija, 2014)
Lėtinė obstrukcinė plauãų liga (LOPL) ir astma – itin pasaulyje dažnos lėtinės obstrukcinės kilmės plauãų ligos, kurioms gydyti reikia vis daugiau lėšų, dėl to jos tampa sunkia socioekonomine našta. Pasaulyje LOPL pagal dažnumą yra ketvirtoji mirties priežastis Jung-tinėse Amerikos Valstijose (JAV) [1]. Pastaraisiais dešimtmečiais ženkliai išaugo ir vaikų, ir suaugusiųjų sergamumas astma. Statistikos duomenimis, pasaulyje astma serga apie 300 mln. žmonių, o kai kuriose šalyse – net iki 18 proc. gyventojų [3].