Instrumentines diagnostikos galimybes vaikų pulmonologijoje - Laimutė Vaidelienė (Pulmonologija ir alergologija, 2014)
Instrumentiniai tyrimai pulmonologijoje plačiai taikomi tiriant suaugusiuosius, tačiau vaikų tyrimą apsunkina mažųjų pacientų amžius, kvėpavimo sistemos anatominiai ir fiziologiniai ypatumai bei negebėjimas bendradarbiauti tyrimo metu. Taigi dauguma instrumentinių tyrimų, sukurtų suaugusiems pacientams, vaikams negali būti kokybiškai atlikti arba turi būti adaptuojami. Dažniausiai vaikų pulmonologijoje taikomi neinvaziniai instrumentinės diagnostikos metodai: kvėpavimo funkcijos tyrimai ir bronchoskopija. Invazinius tyrimus (biopsiją, torakoskopines procedūras) dėl sudėtingesnės atlikimo mažiems vaikams technikos, komplikacijų galimybės bei etinių aspektų stengiamasi pakeisti saugesniais metodais. Straipsnyje pateikiama šių tyrimų apžvalga, indikacijos, kontraindikacijos bei atlikimo galimybės ir apribojimai kūdikiams ir mažiems vaikams.