Krūtinplėvės patologija: skubioji chirurginė pagalba pulmonologijoje - Romaldas Rubikas (Pulmonologija ir alergologija, 2013)
Krūtinės chirurgijos ir pulmonologijos sąveikos būtinybė bene geriausiai matoma diagnozuojant ir gydant krūtinplėvės (pleuros) ligas ir/arba jų komplikacijas (spontaninį pneumotoraksą, pleuros empiemą ir kt.). Krūtinės chirurgai dirba tik didelėse Lietuvos ligoninėse, todėl daugumą šiomis ligomis sergančių pacientų pradeda gydyti pulmonologai. Aprimus ūminės ligos simp-tomams, neretai paaiškėja ją sukėlusios priežastys, lieka patologinių pokyčių arba atsiranda ligos atkryčių, kuriuos reikia gydyti tik chirurgiškai. Tokiems pacientams turi būti pasiekiama krūtinės chirurgo pagalba.