Žuvų taukų įtaka astmos vystymuisi - Rūta Nutautienė (Pulmonologija ir alergologija, 2013)
Astma – lėtinė kvėpavimo takų uždegimo liga, kuria kasmet sergama vis dažniau. Ligos etiologija iki šiol nėra ištirta, žinomi tik rizikos veiksniai. Skiriami 2 pagrindiniai patogenezės procesai: uždegimas ir remodeliavimasis. Žuvų taukuose esančios omega-3 PNRR slopina eikozanoidų susidarymą iš omega-6 PNRR, todėl mažina astmos riziką. Į žuvų taukų sudėtį įeinantys antioksidantai ir vitaminas D taip pat susiję su astmos vystymosi slopinimu bei lengvesne ligos forma.