Plaučių arterijos trombinės embolijos gydymas ir profilaktika - Rūta Nutautienė; Skaidrius Miliauskas; Marius Žemaitis (Pulmonologija ir alergologija, 2012)
Plaučių arterijos tromboembolija (PATE) lemia didelį sergamumą ir mirštamumą. Nustačius diagnozę, per 1 mėnesį maždaug 12 proc. PATE atvejų baigiasi mirtimi. JAV per metus nuo PATE miršta apie 600 tūkst. žmonių. Diagnostikai palengvinti ir optimaliai gydymo taktikai numatyti, remiantis 2008 m. Europos kardiologų draugijos paskelbtomis ūminės plaučių arterijos embolijos diagnostikos ir gydymo gairėmis, rekomenduojama naudoti Ženevos ir Velso PATE klinikinės tikimybės vertinimo skales, o iki šiol taikyto PATE skirstymo į masyvią, vidutinę ir nemasyvią siūloma atsisakyti. Vietoje to vertinti su PATE susijusios ankstyvos mirties riziką, kuri nustatoma atsižvelgiant į hemodinamikos stabilumą. Gelbstint pacientų gyvybę, svarbiausia atkurti kraujotaką užsikimšusioje plaučių arterijoje bei užtikrinti tinkamas profilaktikos priemones, kurios sumažintų sergamumą ir mirštamumą nuo PATE komplikacijų.