Plaučių tuberkuliozės ambulatorinio gydymo problemos ir sprendimai - Stanislava Manukian (Pulmonologija ir alergologija, 2010)
Tuberkuliozė – visuomenei pavojinga liga, todėl ją būtina kontroliuoti. Efektyviausias TB kontrolės metodas yra PSO rekomenduota tiesiogiai kontroliuojamo standartizuoto gydymo strategija (DOTS). Lietuvoje DOTS pradėta įgyvendinti 1998 metais ir dabar pagal šią strategiją dirba visa šalis. Žinant, kad tuberkuliozės išgydymas yra geriausia profilaktika, pagrindinis programos tikslas – nepertraukiamu, kontroliuojamu, standartiniu gydymu išgydyti daugiau kaip 85 proc. sergančiųjų atvirąja plaučių tuberkulioze (TB). Nepertraukiamą gydymą padeda užtikrinti socialinė parama, ligonio ir jo šeimos narių mokymas. Svarbus vaidmuo kontroliuojant ambulatorinį sergančiųjų TB gydymą teks bendruomenės ir pirminės sveikatos priežiūros įstaigų bendrosios praktikos slaugytojams.