Atopinis dermatitas - Regina Ėmužytė (Pulmonologija ir alergologija, 2009)
Atopinis dermatitas (egzema) yra lėtinė odos uždegimo liga, sukelianti stiprų niežulį ir dažniausiai prasidedanti kūdikystėje ar ankstyvoje vaikystėje. Ja serga 10–20 proc. pasaulio vaikų. Nuo jos nukenčia tiek vaikų, tiek jų tėvų gyvenimo kokybė. Atopinio dermatito patogenezės ir naujų gydymo alternatyvų sampratos evoliucija yra naudinga siekiant pagerinti šios ligos ilgalaikę kontrolę. Straipsnyje apžvelgiama nauja atopinio dermatito (egzemos) terminija ir diagnostikos duomenys. Pateikiamos naudingos gydymo rekomendacijos, paremtos ligos sunkumo laipsniu, pabrėžiant profilaktikos, emolientų vartojimo ir gydymo naujais vietinio poveikio vaistais nuo alerginio uždegimo – kalcineurino inhibitoriais – reikšmę.