Lėtinis kosulys - Kristina Stravinskaitė; Brigita Šitkauskienė; Raimundas Sakalauskas (Pulmonologija ir alergologija, 2007)
Lėtiniu kosuliu laikomas kosulys, kuris užsitęsia ne trumpiau kaip aštuonias savaites. Lėtiniu kosuliu skundžiasi nuo 3 iki 40 proc. gyventojų. Dažniausios lėtinio kosulio priežastys yra astma, gastroezofaginio refliukso liga ir rinitas. Paciento, kuris skundžiasi lėtiniu kosuliu, tyrimo tikslas – nustatyti kosulį sukėlusią priežastį. Lėtinio kosulio priežastį pavyksta nustatyti 75–90 proc. atvejų. Pagrindinis lėtinio kosulio gydymo principas – jį sukėlusios priežasties šalinimas. Tokio gydymo veiksmingumas yra 68–98 proc. Jei lėtinio kosulio priežasties nustatyti nepavyksta arba etiologinis gydymas negalimas ar neveiksmingas, skiriama kosulį slopinančių vaistų.