Šiuolaikinis plaučių embolijos gydymas antikoaguliantais - Greta Musteikienė; Skaidrius Miliauskas (Pulmonologija ir alergologija, 2020)
Venų trombinė embolija, kuri kliniškai pasireiškia kaip giliųjų venų trombozė arba plaučių embolija, yra vienas dažniausių ūminių išeminių sindromų. Heparinas ir jo produktai – jau daugiau kaip 50 metų yra venų trombinės embolijos kompleksinio gydymo pagrindas, tačiau pastaraisiais metais antikoaguliantų arsenalą papildė ir įvairūs nauji antikoaguliantai. Šiame straipsnyje apžvelgiami jų veikimo mechanizmai, privalumai bei trūkumai, galimi veiksmai perdozavus.