SARS–CoV–2 virusas: infekcijos ir vakcinų sukeltas imuninis atsakas - Aušrinė Bajoriūnaitė; Virginija Kalinauskaitė-Žukauskė (Pulmonologija ir alergologija, 2021)
SARS–CoV–2 virusas taip pavadintas Tarptautinio virusų taksonomijos komiteto sprendimu dėl savo panašumo į kitus koronavirusus, sukeliančius sunkų kvėpavimo sindromą. 2020 m. vasario mėn. virusas pradėjo sparčiai plisti visame pasaulyje, o 2020 m. kovo 11 d. Pasaulio Sveikatos Organizacija (PSO) paskelbė SARS–CoV–2 viruso sukeliamos ligos – COVID–19 pandemiją. Koronavirusas pažeidžia kvėpavimo sistemą, sukeldamas plaučių uždegimą ir limfopeniją. Viruso struktūros nukleokapsidės ir smaigalio baltymai sukelia šeimininko imuninės sistemos atsaką. Šiuos viruso antigenus atpažįsta ir sunaikina imuninės sistemos humoralinės ir ląstelinės grandies elementai: specifiniai antikūnai ir ląstelės. Vakcinacija yra veiksminga ir saugi profilaktikos priemonė, galinti apsaugoti nuo sunkios COVID–19 ir užkirti kelią jos plitimui.