Padidėjęs jautrumas karboplatinai: sėkminga desensibilizacija individualiai pritaikyta schema. Klinikinis atvejis - Justina Šematonytė; Ieva Bajoriūnienė; Simona Kašinskaitė (Pulmonologija ir alergologija, 2021)
Padidėjusio jautrumo reakcijos į karboplatiną pasireiškia iki 44 proc. pacientų, gaunančių šį preparatą trečios eilės chemoterapijos metu. Dažniausiai nustatomos greitosios IgE medijuotos (I tipo) padidėjusios jautrumo reakcijos. Norint tęsti gydymą vaistu, kuriam nustatytas įsijautrinimas, atliekama desensibilizacijos procedūra. Šiame straipsnyje pristatomas klinikinis atvejis apie 38 metų amžiaus moterį, kuriai diagnozuota IV stadijos kiaušidžių karcinoma. Gydymo metu pacientei pasireiškė padidėjusio jautrumo reakcija į karboplatiną. Pacientė konsultuota gydytojo alergologo ir klinikinio imunologo, nuspręsta tęsti chemoterapiją desensibilizuojamąja schema. Tačiau gydytojui alergologui ir klinikiniam imunologui teko didelis iššūkis rasti tinkamą, individualiai pritaikytą schemą. Išplėstinė desensibilizacija suteikė galimybę pabaigti planuojamą chemoterapinį gydymą ir taip pagerinti pacientės gyvenimo kokybę.