Naujienos apie eozinofilą: jų potipiai ir poveikis kvėpavimo takų nervų sistemai - Andrius Januškevičius (Pulmonologija ir alergologija, 2022)
Eozinofilų potipių klasifikavimas kelia vis daugiau klausimų. Yra nustatomi skirtingomis funkcijomis pasižymintys eozinofilai, kurių morfologija bei biologinės savybės yra priklausomos nuo mikroaplinkos bei organizmo būsenos. Vertinant aspektus, kad eozinofilų potipiai yra nustatomi ir kraujyje, yra keliami klausimai: ar tai eozinofilų endotipai, bręstantys kaulų čiulpuose skirtingais, ligos „konteksto“ nulemtais, mechanizmais, ar tai potipiai, kurie išsivysto audinyje veikiami ligos „konteksto“ paveiktos vietinės mikroaplinkos. Taip pat, vertinant plaučių parenchimos nervų sistemą, nustatomas itin padidėjęs su neuronais sąveikaujančių rezidentinių eozinofilų kiekis. Retai aptarinėjama tema – eozinofilų įtaka kvėpavimo takų inervacijos ir hiperreaktyvumo procesams. Eozinofilų išskiriami muskarino receptorių inhibitoriai bei įtaka sensorinio nervo įsijautrinimui yra viena pagrindinių priežasčių, lemiančių kvėpavimo takų hiperreaktyvumą sergant antro tipo astma.