Sergančiųjų nesmulkiųjų ląstelių plaučių vėžiu gydymas atezolizumabu: atnaujinti IMpower110 tyrimo bendrojo išgyvenamumo duomenys - Neringa Vagulienė (Pulmonologija ir alergologija, 2022)
Atezolizumabas – tai programuotos ląstelių žūties baltymo ligando (PD-L1) inhibitorius, kuris patvirtintas pirmos eilės lokaliai išplitusio arba metastazavusio nesmulkiųjų ląstelių plaučių vėžio (NSLPV) gydymui, kuomet navikiniame audinyje nustatyta aukšta PD-L1 raiška (≥ 50 proc. navikinių ląstelių arba ≥ 10 proc. naviką infiltruojančių imuninių ląstelių) ir nerandama anaplastinės limfomos kinazės (ALK) translokacijos arba epidermio augimo veiksnio receptoriaus (EGFR) geno mutacijos. Klinikinio tyrimo IMpower110 duomenimis, šiems pacientams monoterapija atezolizumabu lemia reikšmingai ilgesnę bendrojo išgyvenamumo trukmę nei gydymas chemoterapija platinos pagrindu. Šiame straipsnyje pateikiami atnaujinti klinikinio tyrimo IMpower110 bendrojo išgyvenamumo trukmės duomenys pacientų, sergančių lokaliai išplitusiu arba metastazavusiu NSLPV, kuomet navikiniame audinyje nustatyta neaukšta PD-L1 raiška ir skirtas gydymas atezolizumabu, lyginant su gydymu chemoterapija, bei atnaujinti bendrojo išgyvenamumo duomenys, kuomet nustatyta aukšta PD-L1 raiška.