Moterų žinios apie žmogaus papilomos virusą ir vakcinaciją

  • Agnė Vitkauskaitė LSMU MA Akušerijos ginekologijos klinika
  • Doc. dr. Kristina Jarienė LSMU MA Akušerijos ginekologijos klinika
  • Dr. Joana Celiešiūtė LSMU MA Akušerijos ginekologijos klinika
  • Lukas Vitkauskas LSMU MA Medicinos fakulteto VI kurso studentas
  • Prof. dr. Daiva Vaitkienė LSMU MA Akušerijos ginekologijos klinika
Reikšminiai žodžiai: ŽPV, žinios, vakcinacija

Santrauka

Darbo tikslas buvo išsiaiškinti gimdos kaklelio vėžiu (GKV) sergančių ir sveikų moterų žinias apie žmogaus papilomos viruso (ŽPV) infekciją bei vakcinaciją nuo jos, priklausomai nuo moterų amžiaus, gyvenamosios vietos, išsilavinimo.

Metodai.

Analizuoti 2017-2019 metais Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikoje tirtų ir gydytų 53 moterų, kurioms histologiškai buvo patvirtintas GKV (IB2-IV stadija pagal FIGO) bei 60 moterų, kurioms atliekant citologinį tyrimą iš gimdos kaklelio nuograndų skystų terpių metodu, intraepitelinių pokyčių ar piktybinio naviko nebuvo nustatyta (be IPPN), duomenys. Respondentės pildė anoniminį originalųjį klausimyną.

Rezultatai.
Moterų amžiaus vidurkis buvo 52,3+14,0 metai GKV ir 48,9±10,6 metai NILM grupėje (p>0,05). Tiriamosios buvo suskirtytos į sekančias amžiaus grupes: 18-39, 40-49, 50-59 bei 60 metų ir vyresnės. Sveikos tiriamosios dažniau nurodė, kad girdėjo apie ŽPV infekciją (93,2 proc. (n=55) ir 69,2 proc. (n=36); p=0,001) ir apie vakciną nuo jos (80 proc. (n=48) ir 43,1 proc. (n=22); p<0,001). Moterų amžius buvo atvirkščiai proporcingas žinioms apie ŽPV infekciją (r = -0,248, p=0,009) ir apie vakciną nuo ŽPV (r = -0,283, p=0,003). Visos jauno amžiaus respondentės, tiek sergančios, tiek sveikos, nurodė, kad yra girdėjusios apie ŽPV, tačiau vidutinio amžiaus moterys (40-59 metų amžiaus) buvo dažniau girdėjusios apie vakciną nuo ŽPV. Lyginant sveikų ir sergančių moterų žinias apie ŽPV bei vakciną nuo ŽPV bei ryšio tarp šių žinių ir moterų išsilavinimo nenustatėme, tačiau vertinant moterų žinias nepriklausomai nuo nustatytos diagnozės, patikimai dažniau apie ŽPV bei vakciną buvo girdėjusios aukštąjį išsilavinimą turinčios miesto gyventojos. 

Išvados. Nors bendros moterų žinios apie ŽPV infekciją ir vakcinaciją nuo jos vis dar yra nepakankamos, sveikos tiriamosios, taip pat turinčios aukštąjį išsilavinimą bei gyvenančios mieste šiais klausimais žino daugiau. 

Biografiniai duomenys

Agnė Vitkauskaitė, LSMU MA Akušerijos ginekologijos klinika

LSMUL Kauno klinikų gydytoja akušerė ginekologė, LSMUL asistenė, doktorantė. Domėjimos sritis: gimdos kaklelio patologija, bendroji ginekologija. 

Doc. dr. Kristina Jarienė , LSMU MA Akušerijos ginekologijos klinika

LSMUL Kauno klinikų akušerė ginekologė, LSMU docentė. Domėjimosi sritis - ginekologinė endokrinologija, gimdos kaklelio patologija, seksualinis smurtas, lytinis švietimas ir paauglių lytinė elgsena. LAGD gimdos kaklelio patologijos ir kolposkopijos sekcijos pirmininkė. 

Dr. Joana Celiešiūtė, LSMU MA Akušerijos ginekologijos klinika

LSMUL Kauno klinikų akušerė ginekologė, LSMU lektorė. Domėjimosi sritis: gimdos kaklelio patologija, onkoginekologija, ultragarsas onkoginekologijoje. 

Lukas Vitkauskas, LSMU MA Medicinos fakulteto VI kurso studentas

LSMU MA Medicinos fakulteto VI kuso studentas. Domėjimosi sritis: virusinių infekcijų sukeliamos ligos ir jų prevencija. 

Prof. dr. Daiva Vaitkienė, LSMU MA Akušerijos ginekologijos klinika

LSMUL Kauno klinikų akušerė ginekologė, Onkoginekologijos sektoriaus vadovė. LSMU profesorė. Domėjimosi sritis: onkoginekologija, infekcijos akušerijoje ir ginekologijoje. 

Publikuotas
2022-04-08
Sekcija
Moksliniai darbai